oktober 20, 2015

Baadfarten i Lyngby. Lyngbymaleren Anker Legaard var en stor fan. Han solgte i sin forretning i Brohuset billetter for Baadfarten. Belønningen var en årlig premieresejlads med Baadfarten for venner og sponsorer.

Anker Legaard malede mange motiver langs ruterne. Fra sin forretning på Hovedgaden 9A kunne han næsten kigge over til Baadfartens anduvningsplads ved Jernbanevej. Han malede også anduvningspladsen ved Nybro. I dette overblik har vi også medtaget nogle af de søer, som Baadfarten ikke sejlede på, herunder Furesøen.

Mølledammen, Lyngby Sø, Bagsværd Sø og Furesøen, Mølleåen og alle dens opdæmninger. Så godt som alle spejlblanke overflader blev foreviget af Lyngbymaleren.

 

Om Baadfarten

Baadfarten på de fire søer – Lyngby Sø, Bagsværd Sø, Furesøen og Vejlesø – tog sin start i begyndelsen af 1890’erne og har siden da sejlet fast rutefart på søerne.

De første dampdrevne skibe sattes i rutefart i 1894. En ældre bugserbåd fik navnet Svanen og blev indsat på ruten Farum – Frederiksdal.

Nogen hvid svane var den dog ikke, da der på forskibet var et lokomobil med en høj skorsten, der måtte lægges ned ved passage af broerne, hvilket resulterede i, at folk fik ødelagt deres pæne søndagstøj af sod og røg. Svanen blev senere degraderet til bugserbåd for de slæbebåde man brugte på søerne dengang. Også navnet mistede den og blev omdøbt til Hjælperen.

Endnu i dag sejler de to af bådene fra det 19. århundrede på vore søer og kanaler. Det er ”Prins Christian”, bygget i 1896 og Prinsesse Alexandrine”, bygget i 1895. De har sejlet med damp, benzin, gasgenerator og nu med diesel. ”Prinsesse Alexandrine” , der oprindelig hed ”Sjølund”, blev døbt om, da Christian X i 1898 som ung prins blev gift og bosatte sig på Sorgenfri Slot.

I dag ejes Baadfarten af de tre kommuner, Lyngby-Taarbæk, Gladsaxe og Furesø. Baadfarten har i dag seks motorbåde, hvoraf de fire sejler på Lyngby Sø, Bagsværd Sø og Mølleåen, og de resterende to sejler på Furesøen. Baadfarten forpagtes af Stromma Danmark, som også har Canal Tours i København.

Tryk på et billede og få det frem i stort format.

Dyk ned i historien om Lyngbymaleren Anker Legaard

Lyngbymaleren.dk er også på Facebook

Lyngbymaleren.dk støtter Facebook-gruppen Kongens Lyngby i fortid og nutid

Spørg bare ...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 1. nr. 2 billede tv. Bådfarten i Frederiksdal med det gule Strømhus
  nr. 3 – – Lyngby sø Hvide bro ved Nybro
  —————————————————
  nr. 2 fra hj. både ved Havnehytten
  nr. 5 – Havnehytte Lyngby sø
  nr. 6 – Bådfarten Frederiksdal , med hotel Hvide hus

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}