oktober 20, 2015

Lyngby Hovedgade havde og har mange spændende bygninger og facader fra vidt forskellige årstal. Anker Legaard har ikke malet så mange af dem, dertil var gaden for travl og befærdet. Men kunne han finde et stille hjørne, for eksempel i Stades Krog, så slog han gerne staffeli og lærred op.

Med overblik fra Stades Krog malede Anker Legaard blandt andet den fine hjørneejendom, Hovedgaden 40, med Manzard tag. Bygningen har oprindelig huset landevejskroen Holland, som i folkemunde hed Hold-An. Landevejskroen Hold-An lukkede, men navnet gik i arv til en nærliggende beverding på Jernbanevej.

Dengang i 1960erne husede Lyngby Hovedgade nr. 40 en rigtig gammeldags købmandshandel med kaffemølle og tesække og Richs kaffeerstatning på hylderne. Simonsen, hed købmandsparret. I dag huser bygningen Scholl og Hi-Fi-Klubben.

Barakkerne

Det første af malerierne her på siden viser Lyngby Hovedgade nr. 8 til 26 med Fabriksdammen og Damhuset i forgrunden. Husrækken, eller barakkerne, som de også blev kaldt, blev revet ned i 1964, dog blev nr. 8A, Sorgenfrihus, og nummer 10 skånet. Resten blev udlagt til den nuværende søpark – en flot udsigt til Mølledammen for gæsterne på det daværende Hotel Lyngby, der et tiår senere blev til Plejehjemmet Møllebo.

Det er således svunden Lyngby Hovedgade historie.

Barakkerne står endnu på dette billede fra Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Lyngby Hovedgade nord for kirkebakken i 1950erne
Lyngby Hovedgade ved Gl. Lundtoftevej i 1950’erne. Set fra kirkebakken. Fra arkiv.dk, Lb.nr.: B4159, Fotograf: ukendt, originalt billede er hos Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv.

Af butiksrækken husker jeg bedst skræddermester Bentzen i nr. 16, vin og tobakshandler Williams i nr. 18 (blågrøn facade), frisørmester Kaj Jensen i nr. 22 og naturligvis Bon-Bon i nummer 20. Radiohuset i nr. 24 husker jeg for udstillingsvinduer med en sjov blanding af gamle, statelige radioapparater i skabsstørrelse og de dengang nye transistorradioer. De flotte profilbogstaver på taget og det smukke G-nøgle-logo bemærkede jeg ikke dengang.

Mellem Radiohuset og Nordre Mølle lå yderligere et par erhvervsområder, iblandt dem Leo Rosendals Stenhuggeri og en stadeplads med frugt og grønt. Stadepladsen kan ses på maleriet lige ved siden af Radiohuset.

I etageejendommen Sorgenfrihus, nr. 8a, havde jeg legekammerater. Vi legede mest ved Mølledammen og den spændende Mølle-sluse, hvor jeg engang ni år gammel skullle prøve at balancere på et kanooptrækshjul og gled direkte ned i slusedammen. Heldigvis så en voksen det ske, og så snart jeg havde fået bakset mig op til overfladen igen, rakte et par stærke arme ned og fik mig tilbage på broen.

Vi legede også i timevis i Sorgenfri Slotspark og i “Norskeskoven”, der blev kaldt sådan efter den norske bjælkehytte på dansebakken ved Sorgenfri.

Damhuset

Damhuset i forgrunden var nær også blevet ned. I 1970 skulle Hotel Lyngby udvide, men hvis bebyggelsesprocenten skulle holde, måtte den gule længe opført 1761 lade livet. Nedrivningen blev forhindret af lokale protester, og i 1974 åbnede butikken Damhuset på initiativ af de to lokale kunstnere Anna Strandgaard og Karen Abell. I 1978 blev der yderligere indrettet værksteder til kunstnere og kunsthåndværkere i de fine gamle bygninger, som har været en del af Hotel Lyngby, der oprindelig hed Store Kro og har en historie, der rækker helt tilbage til 1661.

Tryk på et billede, og det kommer frem i stort format

Dyk ned i historien om Lyngbymaleren Anker Legaard

Lyngbymaleren.dk er også på Facebook

Lyngbymaleren.dk støtter Facebook-gruppen Kongens Lyngby i fortid og nutid

Spørg bare ...

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}