Brede Værk

Brede. Landskabsmalerier fra Brede af Anker Legaard

Brede Værk og Mølleåen

Anker Legaard var som landskabsmaler fascineret af Brede med de statelige hvidkalkede fabriksbygninger langs Mølleåen og den opdæmmede ganske store fabriksdam.

Siden 1960erne har de oprindelige bygninger huset en af Nationalmuseets afdelinger, der i sine udstillinger fokuserer på dansk industrihistorie. Udstillingerne fortæller om industrisamfundet i bred forstand både i forhold til produktion, arbejdsliv og hverdagsliv. Museet åbnede på ny i maj 2009 med nye muligheder for virtuelle oplevelser ved hjælp af ny teknologi.

Industrianlægget giver et indtryk af et fabrikssamfund med arbejderboliger, mesterboliger, fabriksherrens landsted, spisehus, asyl til børnene, gartneri og park.

Samfundet var en hel lille by, som man ikke behøvede at forlade for at få de ting, som man havde brug for.  Med tiden fik værkbyen både købmand, skole, spisehus og børnehave samt alderdomsboliger.

En grundig beskrivelse af området og historien kan læses i Jan Møllers værk om Mølleåen, Forlaget Cicero 1992, ISBN 8777141083, og på Lyngby-Taarbæk Kommunes hjemmeside.

Giv en anmeldelse, tak

Rating
To deler bedre end én ...
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: